Skip links

Az Aurin Leánykar Portugáliában

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt pályázaton „Az Aurin Leánykar részvétele a 3. Beira Interior Nemzetközi Kórusversenyen Portugáliában” projekt 2.250.000 Ft támogatásban részesült. A program megvalósításáról az alábbiakban számolunk be:

Az Aurin Leánykar 2018-ban komoly célt tűzött maga elé: a 3. Beira Interior Nemzetközi Kórusversenyen, Portugáliában kívántak részt venni. Az énekkar legfontosabb feladata az, hogy ápolja a magyar kultúra hagyományait és olyan fiatalokat neveljen, akik elkötelezettek a kóruséneklés iránt. Ez akkor érhető el, ha a kórus szervesen bekapcsolódik zenei életbe, eredményesen szerepel fesztiválokon és kórusversenyeken. Ez a találkozó kiemelkedő lehetőség a nemzetközi élvonallal való találkozásra, a műhelymunkába való betekintésre, a nemzetközi kórusvilág megismerésére. Sikeres felkészülés után dobogós helyezést várunk. Ez felkeltheti ill. erősítheti a Kodály-módszer és a magyar kóruskultúra, oktatás iránti figyelmet újabb országokban is. Az eredményes szereplés, a sikeres koncertek növelik a kórustagok elkötelezettségét, önbizalmát.

A tevékenység pénzügyi hátterének előteremtésére pályázatokat adtak be (NKA Zeneművészeti Kollégi-uma, Nemzeti Tehetség Program, Kecskemét Városi Támogatási Program, EMMI ,,Kiemelt művészeti célok támogatása minősítéssel nem rendelkező zenekarok, énekkarok részére”), szponzorokat kerestek, (Phoenix Mecano, Bácsviz Zrt., Kecskeméti Kodály Iskoláért Alapítvány, magánszemélyek) illetve számottevő volt a szülők anyagi hozzájárulása.

2018 május végétől kezdődtek a konkrét előkészületi munkák: a kórustagok kiválasztása, a szülőkkel történő előkészítő értekezletek, a kiválasztott kórustagok egész nyárra szóló egyéni feladatainak megbeszélése.

Augusztus.21. – 31. között összkari próbák folytak, minden hétköznap délelőtt. Hangfelvétel készítés, valamint egy budapesti koncert (08.26.-án) törte meg a monotonitást. Szeptember 3. – 8. szeptember 17. – 29. között heti 4 próba (6*45 perc) segítette a felkészülést. Egyéni „vizsgákon” és az azt követő javítási javaslatokon, szólam meghallgatásokon keresztül folyt a végleges kiválasztás. A nagy terv inspirálóan hatott a kórustagokra, kitartó szorgalommal, odaadással dolgoztak. Így végül – figyelemmel a teljesítményekre és a szólamarányokra – 44 énekes került az utazók közé. A karvezető és a kísérő tanárnő mellé még magukkal vitték a zongorakíséretüket régóta ellátó tanárnőt is. (Az un. „barátságkoncerteken” – a laikus közönség előtti fellépéseken van nagy szerepe az ilyen műveknek.)

Szeptember 29-én (szombaton) 11 órától Kecskeméten, a Szentcsalád Plébánia nagytermében adott koncertet a Görögországban Nagydíjat nyert Miraculum Gyermekkórus és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával hamarosan portugál versenyre induló Aurin Leánykar. A kórusmatiné egyben tisztelgés volt a zene világnapja előtt. A jó hangulatú, teltházas koncert lehetőséget adott a program mellett a támogatók ismertetésére is.

Október 1-jén, a zene világnapján indult a leánykar 44 énekese, a karnagy és 2 kísérő tanár Portugáliába. Késő este érkeztek Lisszabonba. Másnap városnézés, majd este barátság koncert. Következő nap a szervezők által biztosított busszal utaztak Fundão városába. Itt már aznap este felléptek a nyitó koncerten.

A Beira Interior Nemzetközi Kórusfesztivált és Versenyt két évenként rendezi meg a Beira Interior Kulturális Egyesület, a Meeting-Music (Németország) és Fundão önkormányzatával együttműködve. Az idei rendezvényen cseh, észt, finn, görög, litván, magyar, norvég és portugál kórusok – 18 kórus mintegy 660 énekese találkozott a vendéglátó városban.

A leánykar tagjai ifjúsági egyneműkar és egyházi zene kategóriában is indultak. A teljes versenyprogram:

 

G2 – Ifjúsági leánykar kategória

 1. G P. da Palestrina: Pueri Hebraeorum
 2. Felix B. Mendelssohn: Laudate pueri
 3. Kodály Zoltán: Pünkösdölő
 4. Orbán György: Daemon irrepit callidus

S – Egyházi kategória

 1. Jacobus Gallus: Confirma hoc
 2. Pablo Casals: Nigra Sum
 3. KodályZoltán: A 150. genfi zsoltár
 4. Kocsár Miklós: Salve Regina

Nagydíj:

 1. Gyöngyösi Levente: Ave Maria
 2. Bring Me Little Water Sylvie (Traditional American Folk Song, Attributed to „Leadbelly” Huddle Ledbetter, Arr. by Moira Smiley)

 

Mindkét kategóriát magas pontszámmal (egyneműkar 30/22,89, egyházi zene 30/23,43) megnyerték, így meghívást kaptak a döntőbe. Itt az InDONNAtion görög nőikarral és a Kammerchor Vivace finn vegyeskarral versengtek a Nagydíjért. Hajszállal a görögök után végeztek, de eredménylistájuk így is lenyűgöző. A kórus fennállásának 20 éve alatt 31 nemzetközi versenyen 24 első helyezést ért el!

 

Fellépések Portugáliában:

 1. Október 2. 21 óra Paróquia de Santo Condestável – Lisbon, Rua Francisco Metrass Friendship Concert
 2. Október 3. 21 óra”Multiusos do Fundão” (Praça Município, 6230-338 Fundão) Opening Concert
 3. Október 4. 10:45 h „Igreja Matriz do Fundão” (Teodoro Mesquita, Fundão) Category S.
 4. Október 4. 14:15 h „Auditorium (Seminario)” Caminho da Sra. da Luz 6, Fundão) Category G2.
 5. Október 4. 17:00 h „Igreja de Alpedrinha” (rua da Igreja, Alpedrinha) Friendship Concert.
 6. Október 6. 18:00 h „Multiusos do Fundão” (Praça Município, 6230-338 Fundão) Grand Prize Competition & Award Ceremony